Jeż morski
Echinoidea
Jeż morski – morskie zwierzęta, charakteryzujące się kulistym, mniej lub bardziej spłaszczonym, różnorodnie ubarwionym ciałem gęsto pokrytym wapiennymi, ruchomo osadzonymi kolcami. W gęsto pokrytym ruchomo osadzonymi kolcami, znajdują schronienie małe rybki, mięczaki i skorupiaki Przeciętnie osiągają 6–12 cm średnicy.
WYSTĘPOWANIE:
Zamieszkują strefę denną wód słonych o zasoleniu powyżej 20‰ wszystkich stref geograficznych kuli ziemskiej. Większość gatunków występuje w strefie tropikalnej i subtropikalnej.
ZASTOSOWANIE:
Jadalna jest tylko wydobywana z ich wnętrza pomarańczowa substancja – gonady z ikrą. Ich ikra znakomicie sprawdza się także jako składnik pasty kanapkowej albo dodatek do makaronu, po zmieszaniu z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek. Stanowi też ciekawy dodatek do zup rybnych, m.in. słynnej francuskiej oursinade.
NASZA OFERTA:
- Jeż morski
