Mątwa / Sepia
Sepia officinalis
Mątwa (seppia) – maksymalne wymiary mątwy sięgają około 40 cm. Mają owalne ciało otoczone płetwą, do której połączonych jest dziesięć ramion, z których dwie to macki z przyssawkami. Kolor mątwy jest zmienny, dzięki czemu doskonale komponuje się one z otaczającym środowiskiem. Samce różnią się od samic białą linią wzdłuż całej płetwy. Mątwy mają białą skorupę wewnętrzną, która jest powszechnie nazywana kością mątwy. Wśród szczególnych cech mątwy charakterystyczny jest worek z atramentem, czyli czarny płyn używany do celów obronnych.
WYSTĘPOWANIE:
Mątwy żyją na niezbyt głębokich, piaszczystych dnach. Na plażach często można spotkać jaja, które ze względu na bardzo podobny wygląd nazywane są winogronami morskimi.
ZASTOSOWANIE:
Aby ugotować mątwę, należy pozbawić jej wewnętrznej skorupy, oczu i woreczka z atramentem, który może być później używany do innych przepisów. Małe okazy często stają się częścią smażonej mieszanki ryb lub są przygotowywane w piekarniku / duszone. Średniej wielkości mątwy doskonale nadają się do nadziewania, natomiast duże mięczaki są zwykle krojone w paski, aby stały się składnikiem smacznych zup rybnych. Atrament mątwy jest natomiast używany do aromatyzowania i barwienia dań, takich jak makarony czy pieczywo.
NASZA OFERTA:
- Czarnidło z mątwy słoik 500g / Nero di seppia 100%,
- Seppia/Mątwa cała świeża 500/1000,
- Mątwa baby 10-20/kg oczyszczona 10kg mrożona,
- Mątwa baby 60+/kg oczyszczona 10kg mrożona
Wartości odżywcze
100g
Energia
79 kcal
Białko
16,2 g
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
0,8 g
