Ostrygi
Ostrea edulis
Ostrygi – mięczaki mające owalną lub gruszkowatą skorupę o różnych odcieniach szarości i bieli. Wielkość zależna od gatunku, może osiągać długość ponad 20 cm.
WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne, Atlantyk (wybrzeża Europy), Ocean spokojny.
ZASTOSOWANIE:
Zwykle spożywane na surowo z dodatkiem cytryny, soli i pieprzu. Można je także grillować, gotować, smażyć, zapiekać czy marynować. Ostrygi są niezwykle delikatne, dlatego warto je jak najszybciej spożyć, w skrajnych przypadkach można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień. Ostrygi można spożywać zarówno na surowo, jak i ugotowane. Najlepiej pasują jako przystawka, podawana na surowo, doprawiona jedynie pieprzem i odrobiną cytryny. Surowe ostrygi podaje się na talerzu w towarzystwie kromek chleba lub kostek lodu, podając lampkę szampana lub wina musującego.
NASZA OFERTA:
- Ostrygi KYS – PREMIUM CLASS – uznane za najlepsze ostrygi we Francji !!!
- Ostrygi CONCAVE / F.D.C / Fin De Claire
- Ostrygi GILLARDEAU
- Ostrygi CADORET
Wartości odżywcze
100g
Energia
81 kcal
Białko
9,40 g
Tłuszcz
0,20 g
Węglowodany
4,90 g
