Sardynka

Sardina Pilchardus

Sardynka – to mała rybka o wydłużonym tułowiu. Sardynka ma srebrzystobiałe boki pokryte ciemnymi plamami oraz opalizujący zielono-niebieski grzbiet. Może osiągnąć maksymalne długość 20-25 cm.

WYSTĘPOWANIE:
Wschodni Atlantyk, Morze Śródziemne. Sardynki żyją w dużych stadach, które poruszając się tworzą prawie jedną zwartą masę. Występują zarówno na otwartym morzu, jak i przy wybrzeżach.

ZASTOSOWANIE:

Doskonałe mięso sardynki może być poddawane obróbce cieplnej jak i konserwowaniu. Sardynki można podawać samodzielnie jak i w połączeniu z makaronem, ryżem lub gnocchi. Klasyczne smażone sardynki, idealnie komponują się z białym winem.


NASZA OFERTA:
  • Sardynka

Wartości odżywcze

100g

Energia

169 kcal

Białko

20,60 g

Tłuszcz

9,60 g

Węglowodany

0,00 g