Sardynka
Sardina Pilchardus
Sardynka – to mała rybka o wydłużonym tułowiu. Sardynka ma srebrzystobiałe boki pokryte ciemnymi plamami oraz opalizujący zielono-niebieski grzbiet. Może osiągnąć maksymalne długość 20-25 cm.
WYSTĘPOWANIE:
Wschodni Atlantyk, Morze Śródziemne. Sardynki żyją w dużych stadach, które poruszając się tworzą prawie jedną zwartą masę. Występują zarówno na otwartym morzu, jak i przy wybrzeżach.
ZASTOSOWANIE:
Doskonałe mięso sardynki może być poddawane obróbce cieplnej jak i konserwowaniu. Sardynki można podawać samodzielnie jak i w połączeniu z makaronem, ryżem lub gnocchi. Klasyczne smażone sardynki, idealnie komponują się z białym winem.
NASZA OFERTA:
- Sardynka
Wartości odżywcze
100g
Energia
169 kcal
Białko
20,60 g
Tłuszcz
9,60 g
Węglowodany
0,00 g
