Śledź
Clupea herengus
Śledź – charakteryzuje się spłaszczonym, wrzecionowatym ciałem i srebrzystą barwą. grzbiet może być zielononiebieski (śledź atlantycki) lub srebnoszary (śledź pacyficzny). Długość ciała wynosi ok. 25-30 cm.
WYSTĘPOWANIE:
Północny Atlantyk, od Oceanu Arktycznego do kanału La Manche i Bałtyku.
ZASTOSOWANIE:
Najpopularniejszy jest w różnych marynatach, sosach, zalewach. Nadaje się do smażenia, pieczenia lub wędzenia.
NASZA OFERTA:
- Śledź atlantycki 400g+,
- Śledź bałtycki tusza,
- Śledź świeży płat,
- Śledzie filety solone a’la matjas wiaderko – 2,5kg / 4kg / 8kg netto – DUŻE I MIĘSISTE!
Wartości odżywcze
100g
Energia
161 kcal
Białko
18,00 g
Tłuszcz
9,04 g
Węglowodany
3,18 g
