Śledź

Clupea herengus

Śledź – charakteryzuje się spłaszczonym, wrzecionowatym ciałem i srebrzystą barwą. grzbiet może być zielononiebieski (śledź atlantycki) lub srebnoszary (śledź pacyficzny). Długość ciała wynosi ok. 25-30 cm.

WYSTĘPOWANIE:
Północny Atlantyk, od Oceanu Arktycznego do kanału La Manche i Bałtyku.

ZASTOSOWANIE:
Najpopularniejszy jest w różnych marynatach, sosach, zalewach. Nadaje się do smażenia, pieczenia lub wędzenia.

NASZA OFERTA:
  • Śledź atlantycki 400g+,
  • Śledź bałtycki tusza,
  • Śledź świeży płat,
  • Śledzie filety solone a’la matjas wiaderko – 2,5kg / 4kg / 8kg netto – DUŻE I MIĘSISTE!

Wartości odżywcze

100g

Energia

161 kcal

Białko

18,00 g

Tłuszcz

9,04 g

Węglowodany

3,18 g