Dorsz atlantycki
Gadus morhua
Dorsz atlantycki – drapieżna ryba morska. Osiąga 30-80 cm długości i 0,8-2 kg wagi. Ciało dorsza jest wydłużone, głowa duża i szeroka z wydłużonym pyskiem i wąsem na podbródku.
WYSTĘPOWANIE:
Gatunek wędrowny występujący w północnej części Atlantyku i w morzach północnej Europy.
ZASTOSOWANIE:
Dorsz idealnie nadaje się jako danie główne lub jako dodatek do zupy rybnej czy curry. Podawany jest z warzywami, salsą bądź w ziołach. Jest łatwy do smażenia, pieczenia czy gotowania. W kuchni angielskiej popularny jest podawany z frytkami jako danie „fish and chips”.
NASZA OFERTA:
- Dorsz Atlantycki polędwica świeża b/s 200+,
- Dorsz Atlantycki filet b/s 400/600,
- Dorsz Atlantycki filet z/s 400/600,
- Dorsz Atlantycki tusza 2/4kg.
Wartości odżywcze
100g
Energia
82 kcal
Białko
17,80 g
Tłuszcz
0,67 g
Węglowodany
0,00 g
