Dorsz atlantycki

Gadus morhua

Dorsz atlantycki – drapieżna ryba morska. Osiąga 30-80 cm długości i 0,8-2 kg wagi. Ciało dorsza jest wydłużone, głowa duża i szeroka z wydłużonym pyskiem i wąsem na podbródku.

WYSTĘPOWANIE:
Gatunek wędrowny występujący w północnej części Atlantyku i w morzach północnej Europy.

ZASTOSOWANIE:
Dorsz idealnie nadaje się jako danie główne lub jako dodatek do zupy rybnej czy curry. Podawany jest z warzywami, salsą bądź w ziołach. Jest łatwy do smażenia, pieczenia czy gotowania. W kuchni angielskiej popularny jest podawany z frytkami jako danie „fish and chips”.

NASZA OFERTA:
  • Dorsz Atlantycki polędwica świeża b/s 200+,
  • Dorsz Atlantycki filet b/s 400/600,
  • Dorsz Atlantycki filet z/s 400/600,
  • Dorsz Atlantycki tusza 2/4kg.

Wartości odżywcze

100g

Energia

82 kcal

Białko

17,80 g

Tłuszcz

0,67 g

Węglowodany

0,00 g