Homary
Homarus Amercicanus
Homary – to skorupiaki, które mają podobny wygląd do krewetek. Charakteryzują się dwoma obszernymi pazurami umieszczonymi w przedniej części różniącymi się od siebie wielkością. Homary używają ich zarówno do zdobywania pożywienia, jak i do obrony przed drapieżnikami. Wśród blisko 150 gatunków homarów w celach spożywczych wykorzystuje się przede wszystkim dwa: homara amerykańskiego i europejskiego.
WYSTĘPOWANIE:
Ocean Atlantycki, Morze Śródziemne. Prawie wszystkie homary, które są powszechnie sprzedawane, są poławiane w ich naturalnym środowisku za pomocą specjalnych klatek.
ZASTOSOWANIE:
Homary są cenione w kuchni ze względu na delikatne, chude mięso, pozyskiwane z odwłoka, ogona i szczypiec. Te skorupiaki można podawać w całości np. ugotowane w wywarze z jarzyn z białym winem, na parze lub grillowane. Świetnie smakują w sałatkach czy zupach rybnych.
NASZA OFERTA:
- Homar Kanadyjski żywy 450/550,
- Homar Kanadyjski żywy 650/900.
Wartości odżywcze
100g
Energia
77 kcal
Białko
16,5 g
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
1,9 g
