Homary

Homarus Amercicanus

Homary to skorupiaki, które mają podobny wygląd do krewetek. Charakteryzują się dwoma obszernymi pazurami umieszczonymi w przedniej części różniącymi się od siebie wielkością. Homary używają ich zarówno do zdobywania pożywienia, jak i do obrony przed drapieżnikami. Wśród blisko 150 gatunków homarów w celach spożywczych wykorzystuje się przede wszystkim dwa: homara amerykańskiego i europejskiego.


WYSTĘPOWANIE:
Ocean Atlantycki, Morze Śródziemne. Prawie wszystkie homary, które są powszechnie sprzedawane, są poławiane w ich naturalnym środowisku za pomocą specjalnych klatek.

ZASTOSOWANIE:

Homary są cenione w kuchni ze względu na delikatne, chude mięso, pozyskiwane z odwłoka, ogona i szczypiec. Te skorupiaki można podawać w całości np. ugotowane w wywarze z jarzyn z białym winem, na parze lub grillowane. Świetnie smakują w sałatkach czy zupach rybnych.


NASZA OFERTA:
  • Homar Kanadyjski żywy 450/550,
  • Homar Kanadyjski żywy 650/900.

Wartości odżywcze

100g

Energia

77 kcal

Białko

16,5 g

Tłuszcz

0,7 g

Węglowodany

1,9 g