Karmazyn
Scorpaenidae
Karmazyn – ma charakteryzuje się żywym czerwonym kolorem, który na brzuchu ma odcienie różu. Ma owalne ciało pełne różnych końcówek i wypustek. Jej głowa jest masywna, zakończona dużymi oczami i ogromnym skośnym pyskiem pełnym ostrych zębów. Dolna szczęka jest zdecydowanie bardziej wysunięta niż górna. Karmazyn osiąga długość około 50 cm i wagę 4kg.
WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne, Ocean Atlantycki, wzdłuż wybrzeży Skandynawii. Żyje na głębokości co najmniej 20 m i preferuje twarde i skaliste dno oraz rafę koralową. Ryby te uwielbiają mieszkać w skalistych ławicach utworzonych przez błotniste dno.
ZASTOSOWANIE:
Mięso karmazyna jest jędrne i wysoko cenione w kuchni. To wszechstronna ryba, którą można przyrządzać na różne sposoby: nawet samodzielnie ugotowaną czy duszoną ze świeżymi pomidorami. Niezależnie od przepisu, warto pamiętać, że karmazyn jest niezwykle delikatny i należy go zjeść najlepiej tego samego dnia, w którym został zakupiony.
NASZA OFERTA:
- Karmazyn 500/1000
Wartości odżywcze
100g
Energia
126 kcal
Białko
24,60 g
Tłuszcz
3,10 g
Węglowodany
0,00 g
