Karmazyn

Scorpaenidae

Karmazyn –  ma charakteryzuje się żywym czerwonym kolorem, który na brzuchu ma odcienie różu. Ma owalne ciało pełne różnych końcówek i wypustek. Jej głowa jest masywna, zakończona dużymi oczami i ogromnym skośnym pyskiem pełnym ostrych zębów. Dolna szczęka jest zdecydowanie bardziej wysunięta niż górna. Karmazyn osiąga długość około 50 cm i wagę 4kg.

WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne, Ocean Atlantycki, wzdłuż wybrzeży Skandynawii. Żyje na głębokości co najmniej 20 m i preferuje twarde i skaliste dno oraz rafę koralową. Ryby te uwielbiają mieszkać w skalistych ławicach utworzonych przez błotniste dno. 

ZASTOSOWANIE:

Mięso karmazyna jest jędrne i wysoko cenione w kuchni. To wszechstronna ryba, którą można przyrządzać na różne sposoby: nawet samodzielnie ugotowaną czy duszoną ze świeżymi pomidorami. Niezależnie od przepisu, warto pamiętać, że karmazyn jest niezwykle delikatny i należy go zjeść najlepiej tego samego dnia, w którym został zakupiony.


NASZA OFERTA:
  • Karmazyn 500/1000

Wartości odżywcze

100g

Energia

126 kcal

Białko

24,60 g

Tłuszcz

3,10 g

Węglowodany

0,00 g