Krewetki

Caridea dana

Krewetkito najbardziej popularne i znane ze wszystkich skorupiaków. W rzeczywistości ta ogólna nazwa wskazuje na różne gatunki, zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej. Ich delikatne i jędrne mięso sprawia, że ​​są bardzo smaczne. Bez względu na gatunek, ciało krewetki dzieli się na trzy części: głowę, tułów i odwłok. Część jadalna, otoczona jest twardym pancerzem. Krewetki mogą mierzyć nawet do 23 cm.

Najbardziej znane odmiany to:

  • KREWETKI TYGRYSIE (Black Tiger) – ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami,
  • KREWETKI BIAŁE (Vannamei) – wewnętrzna część ciała jest biała, pancerz – szarobrązowy,
  • KREWETKI ARGENTYŃSKIE –  dzikie, czerwone,
  • KREWETKI KOKTAJLOWE – małe.

WYSTĘPOWANIE:

Krewetki żyją głównie na piaszczystym lub błotnistym dnie Morza Śródziemnego, Atlantyku i Pacyfiku.


ZASTOSOWANIE:
W kuchni krewetki są bardzo cenione i poszukiwane ze względu na mięso o delikatnym i charakterystycznym smaku. Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek. 

NASZA OFERTA:
  • Krewetka Black Tiger 16/20 cała mrożona,
  •  Krewetka Vannamei 16/20 obrana z ogonkiem mrożona,
  • Krewetka Vannamei 30/40 HOSO cała mrożona,
  • Krewetka szara świeża ~30/40,
  • Krewetka Modliszkowa świeża (Cannocchie).

Wartości odżywcze

100g

Energia

85 kcal

Białko

20,1 g

Tłuszcz

0,5 g

Węglowodany

1,2 g