Krewetki
Caridea dana
Krewetki – to najbardziej popularne i znane ze wszystkich skorupiaków. W rzeczywistości ta ogólna nazwa wskazuje na różne gatunki, zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej. Ich delikatne i jędrne mięso sprawia, że są bardzo smaczne. Bez względu na gatunek, ciało krewetki dzieli się na trzy części: głowę, tułów i odwłok. Część jadalna, otoczona jest twardym pancerzem. Krewetki mogą mierzyć nawet do 23 cm.
Najbardziej znane odmiany to:
- KREWETKI TYGRYSIE (Black Tiger) – ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami,
- KREWETKI BIAŁE (Vannamei) – wewnętrzna część ciała jest biała, pancerz – szarobrązowy,
- KREWETKI ARGENTYŃSKIE – dzikie, czerwone,
- KREWETKI KOKTAJLOWE – małe.
WYSTĘPOWANIE:
Krewetki żyją głównie na piaszczystym lub błotnistym dnie Morza Śródziemnego, Atlantyku i Pacyfiku.
ZASTOSOWANIE:
W kuchni krewetki są bardzo cenione i poszukiwane ze względu na mięso o delikatnym i charakterystycznym smaku. Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.
NASZA OFERTA:
- Krewetka Black Tiger 16/20 cała mrożona,
- Krewetka Vannamei 16/20 obrana z ogonkiem mrożona,
- Krewetka Vannamei 30/40 HOSO cała mrożona,
- Krewetka szara świeża ~30/40,
- Krewetka Modliszkowa świeża (Cannocchie).
Wartości odżywcze
100g
Energia
85 kcal
Białko
20,1 g
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
1,2 g
