Kurek czerwony
Sparus aurata
Kurek czerwony – to ryba morska, która swoją nazwę zawdzięcza dźwiękowi, jaki emituje, porównywalnym z dźwiękiem kury. Ma dość dużą i masywną głowę w porównaniu z resztą ciała oraz bardzo wyraźnie wystający pysk. Ciało ma czerwony kolor, natomiast brzuch biały. Kurek osiąga maksymalną długość ok. 70 cm.
WYSTĘPOWANIE:
Wody Morza Śródziemnego. Kurek żyje zarówno w głębokich wodach charakteryzujących się mulistym lub piaszczystym dnem, jak i wśród skał w pobliżu wybrzeża.
ZASTOSOWANIE:
Delikatny, ale zarazem charakterystyczny smak kurka doskonale nadaje się do przygotowania makaronów czy risotta. Kurka w połączeniu z innymi gatunkami ryb można gotować, tworząc aromatyczne i pyszne zupy. Można go również samodzielnie gotować na parze, smażyć czy piec.
NASZA OFERTA:
- Kurek czerwony 200/400,
- Kurek czerwony 400/800.
Wartości odżywcze
100g
Energia
90 kcal
Białko
16,00 g
Tłuszcz
1,90 g
Węglowodany
0,00 g
