Kurek czerwony

Sparus aurata

Kurek czerwony to ryba morska, która swoją nazwę zawdzięcza dźwiękowi, jaki emituje, porównywalnym z dźwiękiem kury. Ma dość dużą i masywną głowę w porównaniu z resztą ciała oraz bardzo wyraźnie wystający pysk. Ciało ma czerwony kolor, natomiast brzuch biały. Kurek osiąga maksymalną długość ok. 70 cm.

WYSTĘPOWANIE:
Wody Morza Śródziemnego. Kurek żyje zarówno w głębokich wodach charakteryzujących się mulistym lub piaszczystym dnem, jak i wśród skał w pobliżu wybrzeża. 

ZASTOSOWANIE:

Delikatny, ale zarazem charakterystyczny smak kurka doskonale nadaje się do przygotowania makaronów czy risotta. Kurka w połączeniu z innymi gatunkami ryb można gotować, tworząc aromatyczne i pyszne zupy. Można go również samodzielnie gotować na parze, smażyć czy piec.


NASZA OFERTA:
  • Kurek czerwony 200/400,
  • Kurek czerwony 400/800.

Wartości odżywcze

100g

Energia

90 kcal

Białko

16,00 g

Tłuszcz

1,90 g

Węglowodany

0,00 g