Łosoś

Salmo salar

Łosoś – ma charakterystyczną czerwono-szarą płetwę tłuszczową. Na górnej połowie ciała widoczne są czarne plamy. Ma dużą i silnie uzębiona paszczę. Osiąga długość do 150 cm, jego waga wynosi do 24 kg.

WYSTĘPOWANIE:
Północna część Atlantyku, rzeki w Ameryce Północnej, Europa (od Portugalii do Morza Białego, Morze Północne i Bałtyk).

ZASTOSOWANIE:
Świeża ryba nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia, gotowania na parze oraz smażenia. Łososia można podawać w przeróżnych sosach – od warzywnych, ziołowych, grzybowych po sosy na bazie owoców, np. malinowe. Łosoś będzie także doskonałym składnikiem risotta i kaszotta z warzywami oraz zup. Z łososia można także przygotować szaszłyki, zapiekanki, curry czy dania makaronowe. Zarówno łosoś wędzony, jak i świeży świetnie sprawdzają się jako dodatek do tortilli, sałatek czy składnik past. Idealnie nadaje się również do sushi. 

NASZA OFERTA:
  • Łosoś filet z/s trym D,
  • Łosoś patroszony 4/5; 5/6,
  • Łosoś 'Label Rouge’ patroszony 4/5; 5/6,
  •  Łosoś 'Label Rouge’ filet trym D.

Wartości odżywcze

100g

Energia

117 kcal

Białko

18,00 g

Tłuszcz

4,30 g

Węglowodany

0,00 g