Miecznik (Włócznik)
Sparus aurata
Miecznik (włócznik) – jego cechą charakterystyczną jest długi wyrostek na górnej szczęce w kształcie miecza. Długość jego ciała wynosi ponad 4 m (1/3 stanowi wspomniany „miecz”. Nie ma zębów ani łusek.
WYSTĘPOWANIE:
Strefa tropikalna i umiarkowana, czasem także zachodnia część Bałtyku.
ZASTOSOWANIE:
Jego mięso jest bardzo cenione na rynku. Miecznik to niskotłuszczowa ryba, szeroko stosowana w kuchni. Pozbawione ości, białe mięso jest zwykle spożywane wędzone, z carpaccio, grillowane lub pieczone. Ma bardzo delikatny i lekki smak.
NASZA OFERTA:
- Miecznik – polędwica
Wartości odżywcze
100g
Energia
171 kcal
Białko
23,00 g
Tłuszcz
8,00 g
Węglowodany
0,00 g
