Miecznik (Włócznik)

Sparus aurata

Miecznik (włócznik) –  jego cechą charakterystyczną jest długi wyrostek na górnej szczęce w kształcie miecza. Długość jego ciała wynosi ponad 4 m (1/3 stanowi wspomniany „miecz”. Nie ma zębów ani łusek.

WYSTĘPOWANIE:
Strefa tropikalna i umiarkowana, czasem także zachodnia część Bałtyku.

ZASTOSOWANIE:
Jego mięso jest bardzo cenione na rynku. Miecznik to niskotłuszczowa ryba, szeroko stosowana w kuchni. Pozbawione ości, białe mięso jest zwykle spożywane wędzone, z carpaccio, grillowane lub pieczone. Ma bardzo delikatny i lekki smak.

NASZA OFERTA:
  • Miecznik – polędwica

Wartości odżywcze

100g

Energia

171 kcal

Białko

23,00 g

Tłuszcz

8,00 g

Węglowodany

0,00 g