Mule (Omułki jadalne)

Ostrea edulis

Mule (omułki) mają gładkie i cienkie muszle o szerokiej gamie kolorystycznej: w odcieniach granatowego, niebieskiego, fioletowego, a nawet brązowego, które osiągają do 15 cm długości. Mięso muli jest białe i charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem.
 
WYSTĘPOWANIE:
Ocean Atlantycki i Spokojny, Morze Śródziemne.

ZASTOSOWANIE:

Należy pamiętać, że wszystkie otwarte mule  należy wyrzuć – są już martwe. Te lekko uchylone można sprawdzić, uderzając nimi o blat kuchenny – jeśli się zamykają oznacza to, że nadal są żywe i można je spokojnie przyrządzać. Należy również obserwować mule w trakcie gotowania – te, których skorupy nie otworzyły się w garnku, od razu należy wyrzucić, bo również nie nadają się do spożycia. Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania. Najlepiej umieścić je w garnku o grubym dnie, zalać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. W momencie, kiedy muszle zaczynają się otwierać, wiadomo, że są gotowe. Należy uważać, by nie rozgotować ich delikatnego i aromatycznego mięsa.


NASZA OFERTA:
  • Mule włoskie / hiszpańskie (w zależności od sezonu) – OCZYSZCZONE!,
  • Mule mięso mrożone 1kg.

Wartości odżywcze

100g

Energia

125 kcal

Białko

17,0 g

Tłuszcz

3,1 g

Węglowodany

7,0 g