Nagład
Scophthalmus rhombus
Nagład – gatunek ryby flądrokształtnej. To płaska ryba, a jej skóra pokryta jest gładkimi w dotyku łuskami. Górna strona ciała jest w barwie oliwkowozielonej z ciemnymi i jasnymi cętkami. Spodnia strona biała. Dorasta przeciętnie do ok. 50 cm, maksymalnie 75 cm długości i 8 kg masy ciała.
WYSTĘPOWANIE:
Europejskie wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, Morze Śródziemne i Czarne, wpływa okresowo do Bałtyku.
ZASTOSOWANIE:
Nagład doceniany jest od czasów starożytnych Rzymian, jest bardzo pożądany ze względu na wspaniałą delikatność mięsa i jest jedną z najczęściej używanych ryb w kuchni. Można go przyrządzać w całości lub sfiletowanego czy w kawałkach. Jego delikatny smak pozwala na eksperymentowanie z wieloma kombinacjami przypraw i wyjątkowych smaków.
NASZA OFERTA:
- Nagład 200/400
Wartości odżywcze
100g
Energia
83 kcal
Białko
16,50 g
Tłuszcz
1,80 g
Węglowodany
0,00 g
