Nagład

Scophthalmus rhombus

Nagład –  gatunek ryby flądrokształtnej. To płaska ryba, a jej skóra pokryta jest gładkimi w dotyku łuskami. Górna strona ciała jest w barwie oliwkowozielonej z ciemnymi i jasnymi cętkami. Spodnia strona biała. Dorasta przeciętnie do ok. 50 cm, maksymalnie 75 cm długości i 8 kg masy ciała.

WYSTĘPOWANIE:

Europejskie wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, Morze Śródziemne i Czarne, wpływa okresowo do Bałtyku.

ZASTOSOWANIE:

Nagład doceniany jest od czasów starożytnych Rzymian, jest bardzo pożądany ze względu na wspaniałą delikatność mięsa i jest jedną z najczęściej używanych ryb w kuchni. Można go przyrządzać w całości lub sfiletowanego czy w kawałkach. Jego  delikatny smak pozwala na eksperymentowanie z wieloma kombinacjami przypraw i wyjątkowych smaków.

NASZA OFERTA:
  • Nagład 200/400

Wartości odżywcze

100g

Energia

83 kcal

Białko

16,50 g

Tłuszcz

1,80 g

Węglowodany

0,00 g