Labraks (Okoń morski, Seabass)

Dicentrarchus labrax

Okoń (labraks, seabass) – jest rybą o wydłużonym kształcie i długości dochodzącej do 1m. Ma ciemnoszary grzbiet i jaśniejsze, połyskujące srebrzyste boki, brzuch jest biały. Na pokrywie skrzelowej ma czarnoszarą plamę.

WYSTĘPOWANIE:
Morze Śródziemne, Północne, Czarne, północny Atlantyk. Hodowany m.in. w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Chorwacji.

ZASTOSOWANIE:

Okoń morski jest uwielbiany przez smakoszy kuchni, którzy doceniają jego miękkie, delikatne i pachnące białe mięso. Labraksa można przyrządzać na wiele różnych sposobów (na grillu, pieczony, gotowany, smażony). Idealnie komponuje się z różnymi dodatkami, przyprawami czy warzywami. 


NASZA OFERTA:
  • filety – 100-140g, 140-180g
  • cały lub patroszony – 200-300g, 300-400g, 400-600g, 600-800g, 800-1000g, 1000+g

Wartości odżywcze

100g

Energia

124 kcal

Białko

19,50 g

Tłuszcz

6,20 g

Węglowodany

0,00 g