Sola Dover
Solea solea
Sola Dover – we Francji zalicza się ją do najszlachetniejszych gatunków ryb morskich. Ma do 70 cm długości i maksymalnie 3 kg masy. Charakteryzuje się płaskim, owalnym kształtem ciała z oczami po tej samej stronie tułowia. Strona grzbietowa szarobrązowa do czerwonawobrązowej z dużymi, ciemnymi, nieregularnie rozmieszczonymi cętkami.
WYSTĘPOWANIE:
Strefa przybrzeżna wzdłuż wybrzeży Europy od Morza Czarnego przez Śródziemne po Morze Północne. Pojawia się również w zachodnim Bałtyku
ZASTOSOWANIE:
Solę można przygotować na wiele sposobów, jej mięso jest białe, elastyczne, bardzo soczyste oraz nie zawiera drobnych ości. Sola nadaje się do pieczenia, gotowania, smażenia czy faszerowania. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, risotto czy zup rybnych.
NASZA OFERTA:
- Sola Dover 300-400,
- Sola Dover 400-600,
- Sola Dover 600-800,
- Sola Dover 800+.
Wartości odżywcze
100g
Energia
64 kcal
Białko
14,80 g
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
0,00 g
