Sola Dover

Solea solea

Sola Dover – we Francji zalicza się ją do najszlachetniejszych gatunków ryb morskich. Ma do 70 cm długości i maksymalnie 3 kg masy. Charakteryzuje się płaskim, owalnym kształtem ciała z oczami po tej samej stronie tułowia. Strona grzbietowa szarobrązowa do czerwonawobrązowej z dużymi, ciemnymi, nieregularnie rozmieszczonymi cętkami.

WYSTĘPOWANIE:
Strefa przybrzeżna wzdłuż wybrzeży Europy od Morza Czarnego przez Śródziemne po Morze Północne. Pojawia się również w zachodnim Bałtyku

ZASTOSOWANIE:
Solę można przygotować na wiele sposobów, jej mięso jest białe, elastyczne, bardzo soczyste oraz nie zawiera drobnych ości.  Sola nadaje się do pieczenia,  gotowania, smażenia czy faszerowania.  Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, risotto czy zup rybnych. 

NASZA OFERTA:
  • Sola Dover 300-400,
  • Sola Dover 400-600,
  • Sola Dover 600-800,
  • Sola Dover 800+.

Wartości odżywcze

100g

Energia

64 kcal

Białko

14,80 g

Tłuszcz

0,5 g

Węglowodany

0,00 g