Troć wędrowna

Salmo trutta

Troć wędrowna –  ma  długość do 100 cm. W porównaniu z łososiem ma bardziej krępe ciało i większą głowę. Grzbiet jest szarawy lub brązowawy, boki jaśniejsze a brzuch srebrzysty. Głowa, boki i grzbiet są pokryte licznymi czarnymi plamkami, które w czasie tarła mają żółtą obwódkę. Młode osobniki mają ciemne, poprzeczne prążkowanie i czerwone plamki na ciele. Troć wędrowna może żyć do 20 lat.

WYSTĘPOWANIE:
Występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku, od ujścia rzeki Douro w Portugalii do dalekiej północy.   

ZASTOSOWANIE:
Mięso troci jest bardzo podobne do łososia i pstrąga. Ma bladoróżowe i delikatne w smaku mięso. Ma niewiele ości, idealnie nadaje się do pieczenia lub gotowania. Ryba ta jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niewiele tłuszczu. Ze względu na brak drobnych ości i delikatny smak, troć jest uwielbiana przez dzieci. 

NASZA OFERTA:
  • Troć wędrowna cała 600/900 oraz 1000+,
  • Troć wędrowna filet 150-200 oraz 200+.

Wartości odżywcze

100g

Energia

104 kcal

Białko

16,74 g

Tłuszcz

3,61 g

Węglowodany

0,00 g