Troć wędrowna
Salmo trutta
Troć wędrowna – ma długość do 100 cm. W porównaniu z łososiem ma bardziej krępe ciało i większą głowę. Grzbiet jest szarawy lub brązowawy, boki jaśniejsze a brzuch srebrzysty. Głowa, boki i grzbiet są pokryte licznymi czarnymi plamkami, które w czasie tarła mają żółtą obwódkę. Młode osobniki mają ciemne, poprzeczne prążkowanie i czerwone plamki na ciele. Troć wędrowna może żyć do 20 lat.
WYSTĘPOWANIE:
Występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku, od ujścia rzeki Douro w Portugalii do dalekiej północy.
ZASTOSOWANIE:
Mięso troci jest bardzo podobne do łososia i pstrąga. Ma bladoróżowe i delikatne w smaku mięso. Ma niewiele ości, idealnie nadaje się do pieczenia lub gotowania. Ryba ta jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niewiele tłuszczu. Ze względu na brak drobnych ości i delikatny smak, troć jest uwielbiana przez dzieci.
NASZA OFERTA:
- Troć wędrowna cała 600/900 oraz 1000+,
- Troć wędrowna filet 150-200 oraz 200+.
Wartości odżywcze
100g
Energia
104 kcal
Białko
16,74 g
Tłuszcz
3,61 g
Węglowodany
0,00 g
