Tuńczyk

Thunnus thynnus

Tuńczyk – ma spiczasty pysk i ogon w kształcie półksiężyca. Górna połowa ciała jest ciemnoniebieska, dolna – szara. Jego masa wynosi nawet 350 kg. Mięso ma barwę różową

WYSTĘPOWANIE:
Atlantyk, Pacyfik, Morze Północne i Morze Barentsa.

ZASTOSOWANIE:

Tuńczyk jest bardzo uniwersalną rybą, która może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Może być spożywany w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej. Wzbogaca smak sałatek i wypieków. Tuńczyk jest niewątpliwie cennym składnikiem, który powinien urozmaicać nasze menu. Dużym atutem tej ryby jest jej wszechstronność i delikatny smak, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Można go piec, grillować, smażyć lub gotować. Jest popularnym składnikiem wielu sałatek, farszu. Idealnie nadaje się do sushi.


NASZA OFERTA:
  • Tuńczyk polędwica EXTRA czerwona
  • Tuńczyk polędwica SASHIMI – idealna do sushi czy tatara!!!

Wartości odżywcze

100g

Energia

144 kcal

Białko

23,30 g

Tłuszcz

1,30 g

Węglowodany

0,00 g