Turbot
Scophthalmus maximus
Turbot – ma ciało o kolistym, spłaszczonym kształcie, zmienia ubarwienie w zależności od podłoża (spodnia strona jego ciała jest bezbarwna). Nie posiada ości.
WYSTĘPOWANIE:
Morza strefy zwrotnikowej i umiarkowanej, spotykany również w Bałtyku.
ZASTOSOWANIE:
Mięso turbota jest niezwykle lekkostrawne i bogate w pierwiastki, takie jak fosfor, jod i wapń, co sprawia, że jest to bardzo cenna ryba. Turbot jest bardzo łatwy w czyszczeniu, ponieważ wystarczy wykonać małe nacięcie i usunąć wnętrzności, aby uzyskać naprawdę apetyczny i wszechstronny w kuchni filet. Jego mięso można smażyć, piec, gotować, grillować oraz wędzić.
NASZA OFERTA:
- Turbot 600-800,
- Turbot 800-1000,
- Turbot 1000-1500,
- Turbot 1500-2000,
- Turbot 2000-3000,
- Turbot 3000-4000.
Wartości odżywcze
100g
Energia
95 kcal
Białko
16,05 g
Tłuszcz
2,95 g
Węglowodany
0,00 g
