Turbot

Scophthalmus maximus

Turbot –  ma ciało o kolistym, spłaszczonym kształcie, zmienia ubarwienie w zależności od podłoża (spodnia strona jego ciała jest bezbarwna). Nie posiada ości.

WYSTĘPOWANIE:
Morza strefy zwrotnikowej i umiarkowanej, spotykany również w Bałtyku.

ZASTOSOWANIE:
Mięso turbota jest niezwykle lekkostrawne i bogate w pierwiastki, takie jak fosfor, jod i wapń, co sprawia, że jest to bardzo cenna ryba. Turbot jest  bardzo łatwy w czyszczeniu, ponieważ wystarczy wykonać małe nacięcie i usunąć wnętrzności, aby uzyskać naprawdę apetyczny i wszechstronny w kuchni filet. Jego mięso można smażyć, piec, gotować, grillować oraz wędzić.

NASZA OFERTA:
  • Turbot 600-800,
  • Turbot 800-1000,
  • Turbot 1000-1500,
  • Turbot 1500-2000,
  • Turbot 2000-3000,
  • Turbot 3000-4000.

Wartości odżywcze

100g

Energia

95 kcal

Białko

16,05 g

Tłuszcz

2,95 g

Węglowodany

0,00 g